Konkursy 2014

Sprawozdanie ze Szkolnego Konkursu Chemicznego

 

        W  dniu 3 czerwca 2014r. w Gimnazjum nr 2 odbył się XI Szkolny Konkurs Chemiczny dla uczniów klas drugich.

Celem konkursu było rozwijanie zainteresowania  chemią, motywowanie do poszerzenia wiedzy chemicznej oraz popularyzowanie chemii wśród młodzieży.

W konkursie wzięło udział 27 uczniów z klas 2a, 2b, 2c , 2d  i 2e wyróżniających się wiedzą chemiczną. Konkurs  składał się z dwóch części : testowej oraz otwartych zadań chemicznych. Za udzielenie prawidłowych odpowiedzi można było uzyskać maksymalnie 32 pkt. Zgodnie z regulaminem uczniowie, którzy otrzymali powyżej 75% maksymalnej punktacji zostali laureatami XI Szkolnego Konkursu Chemicznego.

Są to:

1miejsce  -

  •  Patrycja Ocias z kl. 2d

2 miejsce

  • Żaneta  Okła z kl. 2b
  • Piotr  Kocia z kl.2a
  • Bartłomiej Jurczak z kl.2a

3 miejsce  

  • Wojciech Frąckiewicz z kl.2 a
  • Bartosz Papiewski z kl.2b
  • Rafał Wojtan z kl. 2b
  • Tomasz Skorupa z kl. 2b

Laureaci otrzymają nagrody książkowe , które zostaną  im wręczone w czasie uroczystości zakończenia roku szkolnego.

Organizatorem konkursu była nauczycielka chemii pani Jolanta Flis.

1. Szkolny Konkurs Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych dla klas I i II. Termin  - kwiecień 2014. Organizatorkami były p. Iwona Latos i Karina Wścisłowicz.

Laureatami zostali:

W klasach I:

I miejsce Małgorzata Janta kl.1c,

II miejsce Monika Młodawska kl.1d,

III miejsce kacper Palkowski kl.1d

W klasach II:

I miejsce natalia Święcicka kl.2e

II miejsce Monika Młodawska  kl.1d,

III miejsce Aleksander Skurski kl.2d,

 

2.Szkolny konkurs plastyczny:

"Atrakcje Wielkiej Brytanii". Organizatorem była p. Iwona Latos

I miejsce Izabela Osipowicz kl.1b,

II miejsce Sandra Mazinowicz kl.1c

Wyróżnienia: Anna Rachwał kl.3d, Joanna Mańturz kl.3c, Eryka Rurarz kl.2d.

Praca zamieszczona na wystawie pokonkursowej.

 

Zwycięzcy w obu konkursach otrzymali bardzo dobre i celujace oceny czastkowe

z j. angielskiego oraz dyplomy i nagrody rzeczowe.

 

Konkursy Matematyczne 2014

1. Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów I etap (szkolny) - 11 uczniów, awans do II  etapu w Piotrkowie Trybunalskim - Anna Rachwał - 3d

 

2. Maraton Matematyczny w Języku Angielskim zorganizowany w VI Liceum w  Kielcach. W ciągu 4 godzin uczniowie mięli do rozwiązania 100 zadań. I drużyna w składzie: Ewa Bilska, Anna Rachwał, Aleksandra StrzemiecznaII drużyna w składzie: Tomasz Bak, Marek Świątek, Mateusz Uciński

 

3. Konkurs Matematyczny "Pangea" zorganizowany przez Uczelnię Vistula i Liceum Meridan w Warszawie. W I etapie szkolnym wzięło udział 60 uczniów. Awans do finału ogólnopolskiego w Warszawie uzyskali:

- Michał Łukomski (1b)- 90% punktów

- Dominika Kowalik (2e) - 73% punktów

- Tomasz Bąk (3d) - 50% punktów

 

4. Konkurs Międzynarodowy Kangur I etap (szkolny) wzięło w nim udział 31 uczniów. Obecnie oczekujemy na wyniki.

 

5. Konkurs Matematyczny "Olimpus". W I etapie (szkolnym) wzięło udział 26 uczniów. Obecnie oczekujemy na wyniki.

Finał konkursu kulinarnego

 

21 lutego 2014 r. odbył sie w naszej szkole finał konkursu kulinarnego pt."Gimnazjaliści w kuchni, czyli Szkolny Master Chef". Konkurs skierowany był do uczniów klas I - III Gimnazjum nr 2 im. Powstańców Warszawy w Skarżysku - Kamiennej . Pomysłodawczyniami i organizatorkami  konkursu były p. Agnieszka Dąda i p. Katarzyna Myszka. Finał polegał na wykonaniu sałatki z przygotowanych przez organizatorów produktów, wymyślenie jej nazwy i właściwe zaprezentowanie. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Zostały wyłonione trzy najlepsze zespoły:

  • 1 m-ce zespół nr 11 - Natalia Nawrot i Agata Rożek sałatka "Cezary",
  • 2 m-ce zespół nr 2 - Małgorzata Sawina i Piotr Gelar sałatka "Tajemnica orientu",
  • 3 m-ce zespół nr 9 - Aleksandra Kociszewska, Paulina Wojciechowska i Karolina Budziosz sałatka "Czosnkowa wyspa".

 

Gimnazjaliści w kuchni, czyli Szkolny Master Chef . Wyniki I etapu.

 

 

Dnia 10 stycznia 2014r. odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny pt. Gimnazjaliści w kuchni, czyli Szkolny Master Chef .

Jego celem było:

- rozpowszechnianie wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania,

- uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

- rozbudzanie zamiłowania do zawodów gastronomicznych.

- promowanie talentów kulinarnych uczniów szkół gimnazjalnych

W konkursie brało udział 13 zespołów 2-3 osobowych, których zadaniem było wykonanie w określonym czasie sałatki lub surówki według wcześniej zgłoszonego przepisu. Do kulinarnej zabawy przystąpiły następujące osoby z klas I-III wraz ze swoimi  propozycjami sałatek i surówek :

 

1. OWOCOWA METODA NA GŁODA
Monika Młodawska ,
Alicja Siek,
Angelika Sułek
 
2.SAŁATKA KS. KARBOWNIKA
Kamil Karbownik,
Małgorzata Sawina,
Piotr Gellar
 
3.SAŁATKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM
Ilona Tetelewska,
 Karina Warwas,
Paulina Pułtorak
 
4.MIĘSNA FURIA
Kamila Piętak,
Anna Mamla,
Sandra Mazinowic
 
5.SAŁATKA KURKA
Emilia Wikło,
Damian Winiarski,
Małgorzata Janta


6.POROWY POWIEW
Angelika Jęcek,
Martyna Krzemińska
 
7.SAŁTKA Z KURCZAKA
Arkadiusz Głowacki,
Marcin Świątek,
Kamil Świercz


8.SAŁATKA SZEFÓW
Damian Synkiewicz,
Kamil Kołodziej
Zuzanna Dąbrowska


9.SAŁATKA KRZYCZĄCEGO TRYBSONA
Aleksandra Kociszewska,
Paulina Wojciechowska,
Karolina Budziosz


 10.SAŁATKA ***
Wiktoria Paduch,
Joanna Mańturz,
Mateusz Skowron


11.SAŁTKA GYROS
Agata Rożek,
Natalia Nawrot


12.SAŁATKA OWOCOWA
Nina Stępień,
Ewelina Tatarek


13.POMIDORY W KORONACH DRZEW
Maciej Lisowski,
Ryszard Giezgała

 

 

Spośród powyższych zespołów jury w składzie:

p. dyrektor  Krystyna Błaszczy

p. Katarzyna Myszka

p. Agnieszka Dąda

p. Wiktor Geller

przedstawiciele SU : Maja Skórska i Żaneta Okła

 

 

dokonało oceny i wybrało najlepszą sałatkę.

 

 

Po burzliwych obradach I miejsce zdobył sałatka zespołu nr 11, II miejsce – sałatka zespołu nr 2, III miejsce – sałatka zespołu nr 6, IV miejsce zespołu nr 1, V m-ce –zespołu nr 5, VI m-ce zespołu nr 4,8,9, VII m–ce  zespołu nr 10,VIII m-ce zespołu nr 13, IX m-ce zespołu nr 3, X m-ce zespołu nr 7. Decyzja szanownego jury drużyny które zajęły miejsca od I do VII przechodzą do II etapu, który odbędzie się 21lutego 2014 roku. II etap konkursu odbywać się odbędzie pod okiem profesjonalnego kucharza światowej klasy. Organizatorkami konkursu były p. Katarzyna Myszka i p. Agnieszka Dąda. Wszyscy świetnie się bawili, a sałatki były wyśmienite. Ich przepisy wraz ze zdjęciami znajdziecie również na stronie nasze szkoły.

Gimnazjalisty w kuchni, czyli szkolny Master Chef

Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym

Gimnazjaliści w kuchni, czyli

Szkolny Master Chef

Drogi Gimnazjalisto, to niepowtarzalna okazja sprawdzenia

swoich umiejętności kulinarnych.

 

Regulamin konkursu kulinarnego

1. Postanowienia ogólne.

1.1 Niniejszy regulamin określa warunki, na jakich odbywać  się będzie konkurs kulinarny.

1.2 Organizatorem konkursu jest Gimnazjum nr 2 im. Powstańców Warszawy

w Skarżysku - Kamiennej.

2. Uczestnicy konkursu.

Konkurs jest skierowany do uczniów klas I - III Gimnazjum nr 2 im. Powstańców Warszawy w Skarżysku - Kamiennej .

3. Cel konkursu.

3.1 Rozpowszechnianie wśród młodzieży zasad prawidłowego odżywiania,

3.2 Uświadomienie roli żywienia w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

3.3 Rozbudzanie zamiłowania do zawodów gastronomicznych.

3.4 Promowanie talentów kulinarnych uczniów szkół gimnazjalnych.

4. Przedmiotem konkursu jest:

            I część: opracowanie autorskiego przepisu kulinarnego sałatki lub surówki
                        przez zespół 2-3 osobowy (przepis, imię i nazwisko, klasa)

Osoby chętne zgłaszają się do dnia 20 grudnia 2013r do pani Agnieszki Dąda lub pani Katarzyny Myszki.

            II część: wykonanie i zaprezentowanie swojej propozycji sałatki lub surówki
                        z przepisu autorskiego w czasie półfinału konkursu
Gimnazjaliści w kuchni,                    czyli Szkolny Master Chef  pod okiem komisji konkursowej.

5. Wymagania formalne.

5.1 Przystąpienie do konkursu następuje poprzez zapoznanie się z niniejszym regulaminem,

5.2 Konkurs zostanie przeprowadzony dniu 10 stycznia 2014r. na jadalni szkolnej.

5.3 Produkty użyte do wykonania sałatki lub surówki zgodnie ze zgłoszeniem przygotowuje i zapewnia sobie sam uczestnik.

5.4 Uczniowie biorący udział w konkursie sami powinni zapewnić sobie stroje robocze (fartuszki).

6. Przebieg konkursu.

6.1 Do dnia 20.12.2013r. osoby chętne powinny zgłosić się z przepisem na sałatkę lub surówkę do p. Agnieszki Dąda lub p. Katarzyny Myszki

6.2 Do dnia 10 .01.2014r. do godziny 13.30 należy przybyć na jadalnię tym samym będzie to potwierdzeniem udziału w konkursie

6.3 Rozpoczęcie konkursu godzina 14.00, zakończenie 15.00.

6.4 Przebieg konkursu nadzoruje oraz dokonuje oceny komisja konkursowa.

W skład komisji wchodzą:

ü   przewodnicząca dyrekcja Gimnazjum nr 2 - Krystyna Błaszczyk

ü  członkowie: Agnieszka Dąda i Katarzyna Myszka -

7. Ocenianie

7.1 Prezentowane potrawy komisja oceniać będzie pod kątem

ü  organizacji stanowiska pracy,

ü  bhp,

ü  techniki wykonania,

ü  wartości odżywczej,

ü  oryginalności i pomysłowości

ü  estetyka i podania.

7.2 Wyniki ogłoszone będą bezpośrednio po zakończeniu I etapu konkursu.

Laureaci I etapu, czyli po jednym zespole z klasy 1 , 2, 3 przechodzą do etapu II.

Wszyscy uczestnicy otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz oceny bardzo dobre,

 a laureaci I-III miejsca oceny celujące cząstkowe z biologii.

8. Ewentualne pytania i wątpliwości należy kierować do organizatorów konkursu
 (p. Agnieszki Dąda, Katarzyny Myszki)

9. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zmian regulaminu.

10. II etap konkursu odbędzie się pod okiem profesjonalnego kucharza światowej klasy.
O terminie II etapu laureaci zostaną poinformowani w późniejszym terminie.

11. Wszystkie kwestie sporne rozstrzyga organizator konkursu.

 

 

Organizatorzy



 

Konkurs multimedialny "Skarżysko - Kamienna - przywołane z przeszłości"

 

REGULAMIN KONKURSU

„Skarżysko–Kamienna – przywołane z pamięci”

 

1.Cele:

- upamiętnienie 90 rocznicy nadania praw miejskich Skarżysku - Kamiennej

- rozwijanie wiedzy dotyczącej historycznych miejsc Skarżyska

- zapoznanie z działalnością ludzi związanych z naszym miastem

- kształtowanie postaw patriotycznych wśród młodzieży

- rozwijanie umiejętności wyszukiwania i korzystania z informacji zawartych w różnych

źródłach

 

2. Forma:

a)    film wykonany w programie Windows Movie Maker,

b) czas trwania pokazu: maksymalnie 5 min,

c) zawartość merytoryczna:

Konkurs dotyczy postaci lub miejsc związanych z dziewięćdziesięcioletnią historią naszego miasta.

d) wykorzystanie źródeł:

praca może zawierać źródła biograficzne, fotograficzne, topograficzne, narracyjne,

e) prace należy zapisać na nośniku pendrive; do którego powinny być dołączone informacje zawierające dane osobowe autorów.

 

3. Zasady uczestnictwa w konkursie:

W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy uczniowie naszej szkoły. Autorami poszczególnych prac mogą być maksymalnie dwie osoby.

 

4. Tryb oceny prac:

Kryteria oceny:

a) wartość merytoryczna – 60 pkt.

b) wrażenia estetyczne – 20 pkt.

c) umiejętności techniczno-informatyczne – 20 pkt.

 

Prace będą oceniane w dwóch kategoriach:

a)    osoba związana ze Skarżyskiem – Kamienną,

b)   charakterystyczne miejsce w Skarżysku – Kamiennej.

 

W razie uzyskania za prace takiej samej liczby punktów decydująca będzie punktacja za wartość merytoryczną. Oceny prac dokona komisja złożona z nauczycieli historii, informatyki
i opiekunów Samorządu Uczniowskiego.

 

5. Termin:

Prace należy dostarczyć najpóźniej do dnia 22 listopada 2013 r. do opiekunów Samorządu Uczniowskiego. Rozwiązanie konkursu nastąpi 28 listopada 2013 r.

 

6. Postanowienia końcowe:

Uczestnicy konkursu oraz ich rodzice/prawni opiekunowie dostarczają do organizatorów na piśmie zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celach informacyjnych oraz na wykorzystanie ich prac w celach edukacyjnych.

 

7. Nagrody:

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymują cząstkową ocenę bardzo dobrą z historii. Uczniowie, którzy zajmą miejsce od I do III – oceny celujące. Dodatkowo dla zwycięzców przewidziane są atrakcyjne nagrody rzeczowe.