Kuchenne potyczki młodzieży pod okiem specjalisty

W piątek 19 lutego 2016r. już po raz kolejny odwiedził nas zaprzyjaźniony kucharz pan Robert Kopacz, który wspólnie z uczestnikami koła kulinarnego przygotował kilka smacznych sałatek. Celem jego wizyty było propagowanie zdrowego odżywiania wśród dzieci i młodzieży. W trakcie pracy młodzież mogła wysłuchać porad z zakresu zdrowego żywienia, jednocześnie podpatrzeć profesjonalistę przy pracy oraz wspólnie z nim gotować . Uczestnicy pokazu mieli możliwość spróbowania np. łososia, ciecierzycy, ravioli, szynki chorizo, krewetek, papryczek chili, awokado, selera naciowego czy sera camembert oraz wielu innych warzyw i owoców , a także autorskich sosów do sałatek, gdyż spotkanie zakończyło się wspólną degustacją. Mamy nadzieję, że takie pokazy odbywać się będą w naszej szkole częściej.      

 

Wizyta w restauracji Aramis

W dniu 15 maja 2015 roku uczniowie należący do koła kulinarnego w ramach projektu edukacyjnego o zdrowym stylu życia i żywienia zwiedzili od zaplecza jedną ze skarżyskich restauracji – restaurację „Aramis” mieszczącą się przy ul. Szkolnej. Po obiekcie oprowadził nas jeden z pracowników, który opowiedział młodzieży o zasadach funkcjonowania lokalu gastronomicznego.  Na wcześniej przygotowanym stole zaprezentował prawidłowe ułożenie zastawy stołowej,  sztućców i szkła. Opowiedział także o dobrym i kulturalnym zachowaniu przy stole. Następnie młodzież udała się na zaplecze kuchenne, gdzie panie kucharki opowiedziały o pracy na kuchni i zapoznały ich z urządzeniami gastronomicznym wykorzystywanymi w restauracjach. Wycieczka do restauracji „Aramis” cieszyła się dużym zainteresowaniem, a uczniowie z zaciekawieniem wysłuchali wyczerpujących i pouczających informacji przekazywanych przez pracowników.

I POWIATOWY KONKURS GASTRONOMICZNYM pt. „FESTIWAL ROLADEK”

W piątek 10 kwietnia 2015 roku trzyosobowy zespół z naszej szkoły wziął udział w I POWIATOWYM KONKURSIE GASTRONOMICZNYM pt. „FESTIWAL ROLADEK”, który odbył się w ZSSU. W konkursie wzięło udział siedem drużyn z Gimnazjum nr 1, 2 i 3 ze Skarżyska, Gimnazja z Suchedniowa, Orońska, Majdowa i Niekłania. Zwycięzcą konkursu okazała się reprezentacja naszego Gimnazjum w składzie - Iga Mosiołek, Julia Ucińska, Karolina Furcińska. Serdecznie dziewczynom gratulujemy. Zapraszamy po więcej informacji zapraszamy Tutaj


Kącik kulinarny, czyli "gotujemy jak umiemy" :)

Dzisiaj  w  KĄCIKU KULINARNYM  proponujemy przepis na

„ WALENTYNKOWE CIASTECZKA ”

SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej, 150g margaryny, 1 jajko, 2 żółtka,

3/4 szklanki cukru, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 1płaska łyżeczka   sody, 3 łyżki śmietany, szczypta soli.

 

PRZEPIS:

 

Zagnieść ciasto z wymienionych składników. Włożyć do lodówki na około 1godz.

Rozwałkować placek grubości ok. 0,5-0,7cm.

Wycinać ciasteczka foremką w kształcie serduszka.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka.

Piec na złoty kolor w piekarniku 180°C.

Przygotować lukier (cukier puder + sok z cytryny + sok z buraka),

Polukrować serduszka.

 

Ciasteczka są pyszne. Same je zrobiłyśmy. Polecamy wszystkim  na

 

 

                           WALENTYNKOWY DZIEŃ !!!!

                  

                       

                                         SMACZNEGO!

 

Dzisiaj  w  KĄCIKU KULINARNYM  proponujemy przepis na

„ ZINGER „

MARYNATA:

2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę czosnku lub soli czosnkowej, szczypta soli, szczypta pieprzu, papryki mielonej słodkiej, woda.

 

(Zrobić marynatę i włożyc mięso na 3-4 godz).

 

PANIERKA:

Szklanka mąki,

Pół łyżeczki białego pieprzu,

1 łyżka suszonego czosnku,

1/3 łyżeczki soli,

Pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,

Pół łyżeczki zmielonego imbiru,

1 czubata łyżeczka ostrej papryki.

 

Wszystkie składniki razem wymieszać. Mięso wyjąc z marynaty. Kłaśc w panierkę, wodę i jeszcze raz w panierkę, smażyc na głębokim tłuszczu.

 Bułka hamburgerowa,

Sałata lodowa,

Majonez kielecki.

 

 

                                            

                       

                                         SMACZNEGO!

„ CIASTO LEŚNY MECH „

SKŁADNIKI:

CIASTO:

450g mrożonego szpinaku, 250g cukru, 3 duże jajka,1 szklanka oleju, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki krupczatki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

MASA:

 

300 ml śmietany 36, 2 śmietanki fixy, 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo- owoc granatu.

PRZEPIS:

CIASTO:

1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody.

2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści.

3. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania.

4. Dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

5.Dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy.

6.Pieczemy w temperaturze 180’C przez 1godz. Lub do tak zwanego

   „suchego patyczka”. Studzimy.

MASA:

1.Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy fixy i cukier puder.

2.Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.

2. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Placek posypujemy

Pestkami granatu.

                                  SMACZNEGO!

 

 

„ Deser ryżowy”

SKŁADNIKI:

1 szklanka płatków ryżowych

3 szklanki mleka

2-3 łyżki brązowego cukru

Pół szklanki suszonych owoców

Jabłko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1-2 cm laski cynamonu

 

PRZEPIS:

 

  1. Suszone owoce zalać wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach
  2. Jabłko obierz, usuń nasiona i pokrój na małe kawałki
  3. Płatki ryżowe zalej 2 szklankami mleka, dodaj cynamon i gotuj kilkanaście minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając
  4. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką kukurydzianą i dodaj do gotującego się ryżu
  5. Dodaj resztę składników, pod koniec gotowania dodaj także jabłko, usuń laskę cynamonu
  6. Rozłóż deser do miseczek i udekoruj plasterkami kokosa

Najlepszy na ciepło.

 

                                                           SMACZNEGO!!!

 

„SURÓWKA Z MARCHEWKI”

 


½ kg. marchwi,

¼ selera,

1 pomarańcza lub 2 sztuki kiwi,

2 łyżki napoju pomarańczowego w

proszku.                

 

Marchewkę i seler zcieramy na grubej tarce.

Owoce kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy i posypujemy napojem pomarańczowym. Sałatka gotowa.

 

„SURÓWKA Z BURAKÓW”


3-4 ugotowane buraki,

garstka rodzynek,

2 łyżki napoju malinowego w proszku.

 

Buraki zcieramy na grubej tarce. Dodajemy rodzynki i posypujemy napojem malinowym w proszku

Dzisiaj proponujemy sałatkę grecką.

 

SAŁATKA GRECKA

SKŁADNIKI:

1 sałata lodowa, 1 kostka sera typu feta, 4 pomidory, 2 świeże ogórki, 1/2 papryki czerwonej, mały słoiczek czarnych lub zielonych oliwek( bez pestek).

SOS WINEGRET

 

5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, szczypta soli, pieprz, bazylia suszona.

 

PRZEPIS:

 

1. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki.

2. Pomidory, paprykę i ogórki myjemy i kroimy.

3. Do salaterki wkładamy pokrojone warzywa.

4. Sos wykonujemy z podanych składników.

5. Polewamy warzywa w salaterce.

 

 

 

 

                    ŻYCZYMY   SMACZNEGO!!!

 



Dzisiaj w KĄCIKU KULINARNYM proponujemy przepis na

„ CIASTECZKA Z RABARBAREM „

SKŁADNIKI:

150G kostka margaryny Kasi,2 łyżki cukru,1 jajko,

200g mąki, 500 g rabarbaru, cukier puder do posypania.

 

PRZEPIS:

 

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajko i posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 0,3cm i pokroić na kwadraty. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek rabarbaru owinąć kawałkiem ciasta, klejąc przeciwległe rogi. Ciastka ułóż na blasze( blacha posmarowana margaryną).Ciasteczka piec ok.20 min. W temperaturze 200stopni.Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem.

 

 

Ciasteczka smakują wyśmienicie.

 

 

                                            

                      

                                        SMACZNEGO!

 

 



nasze pierwsze ciasteczka

Dzisiaj  w  KĄCIKU KULINARNYM  proponujemy przepis na
„ PIEGUSKI „
SKŁADNIKI:
1 kostka miękkiego masła,1 szklanka cukru,1 jajko,
2,5 szklanki mąki, ½  łyżeczki soli, ½ łyżeczki sody, 1,5 tabliczki czekolady.

PRZEPIS:

Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać czekoladę . Piekarnik  rozgrzać do 200 stopni. Z masy robić małe kuleczki i układać na blasze, zachowując duże odstępy. Piec 10- 15/20 minut.


Ciasteczka są pyszne. Same je zrobiłyśmy. Polecamy wszystkim  na


                           WALENTYNKOWY  WIECZÓR!!!!
                 
                       
                                         SMACZNEGO!