Witamy w świetlicy szkolnej

ZDROWE  KANAPKI  NA  DRUGIE  ŚNIADANIE:

KANAPKA  RÓŻY

SKŁADNIKI:

- chleb ciemny ze słonecznikiem,

- ser capresi,

- plasterki cielęciny z pieczarkami w galaretce,

-pomidor,

-kiełki,

-natka pietruszki,

-masło,

-zioła prowansalskie,

- kabanosy pokrojone w plasterki.

KANAPKA  KORNELII

SKŁADNIKI:

-bułka z pestkami dyni,

- masło,

- sałata,

- ser z dziurami,

- ogórek,

- rzodkiewka,

- papryka.

KANAPKA  WIKTORII

SKŁADNIKI:

- bułka  kajzerka,

- masło,

- sałata,

- ser żółty,

- rzepa biała,

- pomidor.

KANAPKI WIKTORII, MAI, JULII, LILI.

SKŁADNIKI:

- wafle ryżowe,

- rzodkiewka,

- ogórek,

- ser żółty,

- ser biały.

KANAPKI WIKTORA

SKŁADNIKI:

- chleb żytni wieloziarnisty,

- masło,

- serek puszysty meksykański  smak,

- kapusta pekińska,

- ser okrągły wędzony,

- szynka,

- ogórki kiszone,

- rzodkiewka.

KANAPKI MONIKI I KATARZYNY

SKŁADNIKI:

- chleb słonecznikowy,

- masło,

- ser gouda(topiony w plasterkach),

- serek puszysty(łaciaty, meksykański),

- rzodkiewka,

- ogórek,

- pomidor,

- jajka gotowane na twardo.

KANAPKI DOMINIKI I KAROLINY

SKŁADNIKI:

- bułka z dynią,

- papryka,

- sałata,

- ogórek,

- ser,

- masło,

-rzodkiewki.

        

W dniu 25.03.2013r. w świetlicy odbyły się KUCHENNE REWOLUCJE odsłona druga”. Na nasze zaproszenie

przyjechał kucharz, który

razem z młodzieżą

przygotował zestaw

obiadowy (zupa, drugie

danie,

surówka).

 

W trakcie gotowania udzielał fachowych porad z zakresu zdrowego odżywiania. Zachęcał młodzież do jedzenia

warzyw i owoców.

 

Na zakończenie pokazu wszyscy chętni mogli spróbować gotowych potraw.

 Kuchenne rewolucje      

 

        W dniu 8 marca w świetlicy odbyła się degustacja sałatek i surówek. Potrawy zostały przygotowane zgodnie z normami żywienia dzieci i młodzieży.

        Nowe smaki przypadły do gustu uczniom, którzy chętnie próbowali nowości kulinarnych.

        Wybrane przepisy surówek znajdują się w zakładce

„ kącika kulinarnego”, a poniżej zamieszczamy zdjęcia przygotowanych potraw.